Radius Residential Courtyard Design

Wandsworth, UK

Client

Taylor Wimpey

Project Summary

Plan Projects was commissioned by Taylor Wimpey to conceive a design solution for the public realm at Radius, a residential development in South West London. Public art was an important part of the overall design and, working with the client, the local authority arts team and Walter Jack Studio, we devised a means by which these components could fuse with the wider public realm to produce an original and imaginative solution to the entire open space associated with the scheme. 

Context

Wandsworth Riverside Quarter is situated in South West London, on the south bank of the River Thames and east of Wandsworth Park. It represents an extension to the town centre of Wandsworth, and establishes walking and cycling routes between the interior of the borough and the River Thames. 

Given its location and waterside condition, the scheme has been built out as a upscale residential neighbourhood with sections of active frontage at ground floor level to form community hubs. In the medium term, it is envisaged these hubs will include civic and café uses as well as the convenience retailing.

Design

The design included integrating a number of artistic features within a carefully balanced landscape. The aim of the designs was to deliver artistic elements that were both quirky and functional so as to realise the residential courtyard as a high quality, playful space. 
 
Landscape and artistic elements included: a small lawn; a natural stone seating area; a series of colourful resin bond ‘carpets’ representing picnic blankets and a number of small sections of stone wall housing artistic mirrored windows and multicoloured columns picking up on the tones of the blankets.
 

Plans Role

The starting point for the project was to write a ‘public art strategy’ for the site in close consultation with the development team and LB Wandsworth. We quickly identified an exciting opportunity to work with an artist to deliver a design for the entire public space. Following a limited competition, our in-house landscape team worked collaboratively with Walter Jack Studios to develop detailed designs, liaising with the client to confirm costings and his engineers to resolve any structural issues.
 
The practice won approval for these detailed designs from LB Wandsworth, provided a complete design package to the client and supported him to bring the project to successful realisation.